kop_schilders5.jpg

DVD 4 Schilders AOF-010

Jan de Hamer
Kenne Gregoire
Libbe Venema
Foke Stribos
videoclip videoclip videoclip videoclip

4 Schilders AOF-010 Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Jan de Hamer Deze Belgische schilder heeft zich een reputatie verworven van schilderijen die een geheimzinnige sfeer oproepen. We zien een verborgen wereld vol van, ja waar van? Hij gebruikt al jarenlang de tempera techniek om deze vermoedens in verf te vervaardigen.

Kenne Gregoire Rust en concentratie. Dat zijn begrippen die je kan gebruiken voor zowel de schilderijen als hun maker. Hij is geen man die graag op de voorgrond treedt of houdt van veel lawaai maken. Zijn composities zijn uiterst geraffineerd uitgedacht en uitgevoerd en zijn beheersing van de techniek getuigd van een jarenlang volgehouden uitoefening van het ambacht. Schilder van de stilte, zo noemt hij zich; maar dan wel een zeer kleurrijke stilte.

Libbe Venema, 1937-1994, Een paar maanden na deze opnames is de schilder Libbe Venema, overleden aan de kanker die hem enige jaren teisterde. Zijn lichaam kon er niet meer tegen maar zijn geestkracht maakte dat hij in het laatste jaar van zijn leven wonderlijk mooie en sprankelende schilderijen heeft gemaakt. Duidelijk geinspireerd door de expressionistische toetsen van De Ploeg, heeft hij een eigen stijl ontwikkeld. In het zicht van het einde werden zijn kleuren helderder zijn composities krachtig en eenvoudiger. In deze film zien we een gedreven man met passie voor de ander, voor zijn vak en voor de verwachting van een nieuw en bijzonder leven.

Harry op de Laak "Mijn schilderijen gaan over appelen en peren, over mooi en slecht weer, over vrouwen. Niet over de problemen die de mensheid bezighouden, niet over oorlogen, over honger in de wereld. Mijn schilderijen gaan over de wereld heel dicht om me heen." Deze omschrijving van Harry op de Laak typeert niet alleen zijn schilderijen maar ook de maker. Hij is een echte Boergondische Limburger, die maar wat blij was toen hij Amsterdam weer kon inruilen voor de streek in het Zuiden van Nederland waar hij in 1925 het licht zag. Zijn schilderijen ogen gemakkelijk, maar zijn het resultaat van een jarenlange oefening in de waarneming van de dingen om hem heen. En vervolgens die dingen met een grote trefzekerheid zodanig op het doek zetten dat het 'eenvoudig' lijkt.