kop_beeldhouwers2.jpg

Op deze pagina vindt u DVD's met een samenstelling van diverse beeldhouwers, keramisten of glazeniers.
DVD 4 Beeldhouwers AOF-017

Onco Tattje
Renee Tigges
Ted Prescott
Gert den Toom


videoclip videoclip videoclip videoclip

AOF_017 4 beeldhouwers Stuksprijs 19,00 EUR Aantal


Tatje Onco  
Onco was jarenlang beeldhouwer in hout, nu staat hij voor een gehele nieuwe uitdaging. In een voormalig deel van de zee is door indijking een groot meer en natuurgebied ontstaan. De kunstenaar wil een ruimtelijke constructie maken die als een soort poort kan staan naar dit gebied toe.  Vanwege het formaat en de gebruikte materialen moet hij voor het eerst het productieproces overlaten aan vaklieden, vertrouwd met beton en staal en mallen. Zelfs zijn ontwerpschetsen moeten door het hoofd en de handen van een specialist tot technische bouwtekeningen worden verwerkt. Het eindproduct staat als een rots.
“ Ik zou het een monument noemen. Een monument ter herinnering aan het werk van Rijkswaterstaat en aannemers. Vandaar de vorm van een poort wat 'verandering' wil suggereren.
Dit landschap is door het ingrijpen van de mens veranderd. Vandaar dat ik dezelfde materialen gebruik als bij de bouw van dijken en sluizen; beton, klei en schelpen. Hoewel hout mijn gebruikelijk materiaal is kies ik hier voor materialen die horen bij het maken van polders. Om mijn ontwerp te verwezenlijken was een ingenieur nodig. Dat was voor mij als kunstenaar een nieuwe ervaring; om de uitvoering uit handen te geven.”

Renee Tigges.
Een schilderij zonder lijst is niet af. Het maken en restaureren van lijsten is een vak waar Renee Tigges door gegrepen is en dat al meer dan veertig jaar. Op de markt gevonden oude stukken worden met bladgoud weer tot leven geroepen. Oude beschadigde lijsten worden weer nieuw door het beeldhouwwerk aan te vullen, of de decoratie weer aan te brengen. Daarnaast ontwerpt  en produceert zij eigentijdse lijsten voor zowel schilderijen als spiegels.

Ted Prescott
De Amerikanse beeldhouwer Ted Prescott heeft met gebruikmaking van velerlei materialen een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Hij bezit de unieke eigenschap verschillende materialen te combineren in beelden die hun eigen taal spreken in de eenheid van kleur en vorm. Zo heeft hij weer nieuw leven gegeven aan de eeuwenoude vorm van het kruis. In deze film laat hij Holstein koeien mee de vorm bepalen van zijn crucifix gemaakt van staal en likblokken van zout.
Uit een interview in het blad “Image” van 2005 citeren we het volgende:
”De afgelopen twintig jaar heb ik gewerkt aan een serie kruisbeelden. Mijn eerste gedachte was om daar bruikbare symbolen van te maken, maar die gedachte heb ik los gelaten toen ik me realiseerde dat het kruis niet meer zo'n bepalend beeld is voor onze cultuur. Dus begon ik er meer  te werken vanuit mijn eigen ideeen die mij in mijn kunst aandrijven. Vandaar uit ontwikkelde ik mijn doelstelling: het maken van kruisbeelden met een symbolische, een esthetische en een theologische lading. De laatste jaren is de stroom wat opgedroogd maar ik bezin mij nu op het gebruik van radioactieve materialen en hoop zo een “veilig” radioactief kruis te maken....”

Gert den Toom.
“ Mijn beste ontwerpen ontstaan tijdens het werken. Wanneer ik een stuk hout zie veranderen in een vorm met een prachtige kleur word ik enthousiast en zoek naar dingen die er bij passen. Ik kan dat niet op een tekenbord bedenken. Soms moet je gewoon ophouden als je een prachtige vorm hebt bereikt. Anders ga je het misschien verpesten.”
 

DVD Ruimtelijk werk AOF-015

 

Jaap Deelder
Jos Dirix
Xandrien Thiel
Johan van Loon
videoclip videoclip videoclip videoclip

AOF_015 Ruimtelijk werk Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Jaap Deelder maakt op zijn zeventiende jaar z'n eerste houten beeld. De autodidact vervaardigt elk model uit één stuk. ''Je kunt niet zomaar iets uit een willekeurig brok hout snijden. Je zoekt het hout bij je onderwerp. Het kan ook zijn dat het hout mij op een idee brengt. Een uitgesproken voorkeur voor bepaalde houtsoorten heeft Deelder niet. Zijn beitel bewerkt zowel inlandse houtsoorten, zoals iep, vogelkers, eik, es, esdoorn, den, taxus, populier en vlier, als tropisch ebben of coromandel. Bovendien hakt hij beelden uit Belgisch hardsteen en marmer.
Vogels hebben zijn voorkeur, vanwege hun mooie vormen. De kunstenaar is geregeld betrokken bij internationale natuurbeschermingsprojecten.

 Jos Dirx Deze beeldhouwer houdt niet van stilzitten. Hij berijdt paarden, beoefent Japanse vechtsporten, verbouwt zijn huis en zo kunnen we nog doorgaan. Een man barstenvol van energie, en misschien is dat ook het woord waarmee we zijn beelden kunnen karakteriseren. Voor hem geen dromerige koeien langs de rivier, nee een gekromde stier die uit zijn voegen lijkt te barsten. Jos Dirix zoekt de uitersten: hoe ver kan ik gaan met het gieten van een expressie in brons? Het heeft een groot aantal spannende beelden opgeleverd.  www.josdirix.com

Xandrien Thiel  Balans zou een goed woord kunnen zijn om haar werk te typeren. Xandrien gebruikt materialen als staal, hout of karton en het resultaat kan kleien en delicaat zijn of een plein vullende installatie. Ze is op zoek naar de essentie van een vorm en haar werk straalt een bijna meditatieve rust uit.

Johan van Loon  Hij behoort al jarenlang tot de top der Nederlandse keramisten. In de jaren ’70 stapt Van Loon langzaam over op het creëren van voorwerpen uit dun uitgerolde steengoedklei. Hij werkt geruime tijd bij de Deense porseleinfabriek Royal Copenhagen. Daar ontstaan hoge kommen en vazen met overlappingen en vouwen, waarbij het gebruik van glazuur op de achtergrond verdwijnt. Van Loons achtergrond als textielontwerper is goed zichtbaar in de manier waarop hij de materiële kwaliteiten van de steengoed- en porseleinklei een rol laat spelen. Het experimenteren met decoraties en patronen blijft een motief in zijn werk en maakt het uniek en herkenbaar.